החמלה ככלי אישי וחברתי

שיתוף המאמר

החמלה ככלי אישי וחברתי

הקדמה

רובנו שמענו הרבה את המילה חמלה, מהי בדיוק חמלה ולמה היא כל כך מדוברת? איפה היא יכולה להועיל לנו באופן אישי או חברתי ואיך עושים את זה? מטרת המאמר היא להבין את משמעות החמלה וללמוד את עקרונות הבסיס שלה, כך שנוכל לשלב אותה בחיינו ולהתקדם לחיים נעימים יותר.

למה חמלה?

חמלה היא דרך התנהלות מול עצמנו ומול אחרים, דרך שמאפשרת להתמודד יותר בקלות ובנוחות עם החיים.

אצל אנשים רגישים מאוד החמלה עוזרת להתחבר לחיים בד בבד עם שמירה על עצמם מפני ספיגה של כל מה שלא שייך להם, שמעמיס עליהם או מציף אותם, והיא מאפשרת להם למצוא מקום נינוח בחיים.

ככלי חברתי החמלה היא דרך התנהלות שמרככת את המפגש עם האחר ולכן היא משפיעה על יחסינו עם הסביבה הקרובה, כמו זוגיות וילדים, ואף עם אחרים.

הדרך שלי לחמלה

בחיי האישיים בחרתי לחיות בחמלה כבר לפני 25 שנים. המורה הראשון שלי לחמלה היה הדלאי למה. קראתי כל מה שכתב שקשור לחמלה. עצם הקריאה בכתביו העניקה לי תחושה של קִרבה אליו ויחסים בגובה העיניים. כל זאת, אף על פי שמעולם לא פגשתי אותו במציאות.

במהלך החיים אני מתרגלת חמלה בכל רגע שאני יכולה, וזה לא תמיד קל – הכי קשה היה לי לפתח חמלה לעצמי.

הבחירה בחמלה היא דרך החיים שלי, התנהלות שאני מנסה ליישם מול כל דבר וכל קושי והיא משמשת לי גם מנוע להתפתחות. לשם כך אני נעזרת בכל מה שעברתי בחיי עד כה, ויש להניח שגם בהמשך חיי החמלה תוסיף לאתגר אותי.

בדרך להבין חמלה, כמובן, הייתי צריכה גם לטעות כדי להבין מהי לא, לגלות היכן טעיתי ואיך לתקן את עצמי בהקשר שלה.
החמלה היא מורת הדרך להתפתחות שלי כדי שאוכל להיות אדם אחראי יותר וטוב יותר.

מה זה לא חמלה

בדרך כלל אני מעדיפה לבדוק מה זה כן, אבל הפעם חשוב לי להתחיל במה זה לא חמלה. אני עושה זאת גם כדי לדייק, גם כדי לפנות מקום בתוכנו למה שהיא כן חמלה וגם מכיוון שאני שומעת הרבה אנשים שמשתמשים בחמלה כתירוץ, כשהם עושים דברים שלא מתאימים לחמלה.

אז ככה: חמלה היא לא רחמים, היא לא ויתור, היא לא הזדהות ולא סימביוזה, היא לא קורבנוּת, היא לא ויתור על מוגנוּת ולא על גבולות, היא לא שיפוטיות ולא התנשאות והיא גם לא ויתור על אסרטיביות.

חמלה איננה שום סוג של נחמדות ואולי אפילו יש בה אספקטים שבמבט ראשון ייראו כמו חוסר נחמדות.

מהי חמלה

חמלה היא תחושה או מצב, היא לא מחשבה ולא רגש. עדיף לומר “אני בחמלה” מאשר “אני מרגיש חמלה”. עם זאת יש מחשבות ורגשות שקשורים לחמלה.

החמלה היא לא מצב טבעי וצריך ללמוד אותה ולתרגל אותה כדי להשיג אותה. כדי לחוש חמלה עלינו להיות מחוברים לרגשות שלנו, שזה אומר להיות מחוברים לעצמנו. מי שעסוק כולו בחוץ, מחוץ לעצמו, סביר שלא יוכל להגיע למצב של חמלה. החמלה מתאפשרת כשאנחנו במרכז שלנו ובנוכחות מלאה.

החמלה משפיעה על הקשר שלנו עם עצמנו וגם על הקשר שלנו לאנשים אחרים או לכל יצור חי. החמלה היא דרך להתייחס אל האחר כשווה גם בתוך הקושי שלנו או שלו, ולהיות בגובה העיניים עם עצמנו ועם מי שמולנו.


תרגיל בחיבור פנימה: חמלה, אם כן, מתאפשרת מתוך חיבור פנימה.

זהו השלב הראשון כדי להגיע לחמלה:
שימו ידיים על הבטן וקחו שאיפה ונשיפה עמוקות לבטן התחתונה. הנשימה הזו מחברת אותנו לעצמנו ולתחושות שלנו. נסו להישאר עם הנשימה הזו כמה דקות. ייתכן שעכשיו תחושו את עצמכם יותר בבירור.

יתרונות החמלה

החמלה מאפשרת לנו לקבל את החיים ואת עצמנו באופן שעוזר לנו להיות יותר מחוברים למציאות ויותר מדויקים לחיים שלנו. זה אולי מפתיע, אבל מצב של חמלה מאפשר לנו גם נפרדות ושחרור ממה שעובר על האנשים שסביבנו וגם תחושת חיבור ואמפתיה ביחס אליהם.

החמלה מאפשרת לנו להיות בשקט פנימי גם במצבים מורכבים ולתפקד באופן מדויק יותר, להתרכז בחיינו אנו גם כשלאחרים סביבנו קשה, ובמצבים שבהם אנו בתוך הקושי שלנו, היא מאפשרת לנו להיות ביותר שקט פנימי.

ממה בנויה החמלה?

החמלה שלמדתי לתרגל הגיעה אלינו מהמזרח ומהבודהיזם. מי שמזוהים הכי הרבה עם חמלה הם הטיבטים, ומנהיגם הדלאי למה, שנחשב בעיני עמו “האל של החמלה”.

החמלה בנויה מחמישה חלקים:

  1. הסבל ופוטנציאל ההתפתחות – לכל אדם יש פוטנציאל של התפתחות. כל מה שאנשים עוברים, כולל הסבל שהם פוגשים בחייהם, קשור לפוטנציאל ההתפתחות ולמימוש שלו. השימוש הכי טוב בסבל הוא להתפתח ממנו. לדוגמה, אדם שפוטר מהעבודה שלו נגד רצונו עלול לחוש סבל. אם יברר מדוע פוטר, יוכל לתקן בתוכו את הסיבה ולהביא למקום עבודתו הבא את עצמו כאדם מפותח יותר.

  2. עיקרון הסבל בבודהיזם – אנשים בעולם סובלים גם אם הם אינם יודעים זאת. ניתן להתייחס לתפקידו של הסבל כאל הזדמנות לעזור לאדם הסובל להתפתח. אם אדם אינו מתפתח מתוך הסבל שעובר עליו, בהמשך דרכו וכדי שההתפתחות תקרה בכל זאת, הסבל יחזור וכנראה יהיה אף גדול יותר. משום כך סבל שלא הפך להתפתחות הוא סבל מבוזבז. משמעות הדבר היא שאם אנו מפריעים לאדם שמולנו לסבול, הוא יצטרך לסבול יותר בפעם הבאה לשם ההתפתחות שהיה יכול לעשות עכשיו.
    לכל אדם יש רמת סבל הדרושה לו כדי להתפתח, וברגע שאנו מבינים את זה, כל אחד יכול לבחור את רמת הסבל שממנה הוא מוכן ללמוד. בהמשך לדוגמה הקודמת, אם האדם יבחר לא להתפתח מן הפיטורים, זה יקרה לו שוב ושוב במקומות העבודה הבאים. ככל שיפוטר מיותר מקומות עבודה, ככה ירגיש רע יותר ויהיה לו קשה יותר למצוא עבודה. עם זאת, חשוב למי שנמצא בסביבת אותו אדם להניח לו לסבול כדי שיגיע לעוצמת הסבל שתניע אותו להתפתחות. אם “נעזור” לו, נאשים למשל את מי שפיטר אותו כדי לחסוך לו את הסבל, הוא עלול להגיע לאותו צורך בהתפתחות באופן חזק וכואב יותר.
    סבל שאינו מנוצל להתפתחות מייצר סבל גם בסביבה שלו. אדם סובל יעביר את הסבל אלינו, אם נתחבר אליו. אדם שמניח לעצמו לחיות בתוך סבל, מייצר סבל לסביבה שלו (שזה ההפך מהתפיסה הקורבנית, שבה אנשים מאמינים שאם הם סובלים זה עוזר לאחרים).
    חשוב להבין, לפי עיקרון הסבל, אם אני חוסך לאחר סבל, אני גורם לזה שהוא יצטרך לסבול יותר בפעם הבאה.

  3. צניעות – לפי הדלאי למה, צניעות נובעת מההבנה שאנחנו לא באמת יודעים מה קורה אצל האחר, אנחנו בקושי יודעים מה קורה איתנו. ההכרה בגודל שלנו יחסית לעולם מאפשרת לנו להיות בצניעות. הצניעות מאפשרת לנו לקבל את העובדה שאיננו יודעים מה עובר על האחר, מה התפקיד של הסבל בחייו, איזו התפתחות הוא יכול להפיק מהסבל או מהקושי שלו, ומה הוא נדרש לעשות לשם כך.

  4. נפרדות – בני האדם שונים זה מזה ויכולים לחוש נפרדים. לעתים הנפרדות מאפשרת לנו אפילו יותר להרגיש ביחד, מאשר בלעדיה. כשאנו נפרדים, יש מקום לאינדיבידואל שאנחנו, לצרכים הבסיסיים השונים שלנו, לאמת של שנינו ולשליחות השונה שלנו. הנפרדות נותנת מקום למי שאנחנו גם כשאנחנו ביחד.
    הנפרדות מנוגדת למצב של החיבור שנקרא סימביוזה. במצב של סימביוזה, כשאנחנו מחוברים לאחר, כשהוא סובל אנחנו סובלים יחד איתו וכתוצאה מזה אנחנו נתפקד פחות טוב ופחות נוכל לעזור לו.

  5. אמפתיה והכלה – כשהאדם שמולנו מצוי בקושי או בסבל, האמפתיה שאנו מגלים כלפיו, כמו ההכלה, יאפשרו לו להשיג את ההתפתחות המתאימה לו באותו הזמן ביתר קלות ומתוך חוויה שהוא לא לבד.

הגדרת החמלה

האדם שמולי סובל וזו ההזדמנות שלו לצמוח. זה לא שלי, כי הוא נפרד ממני ואסור לי להפריע לו כי אז הוא יסבול יותר. זוהי ההזדמנות שלו לגדול במינימום סבל שאפשרי לו. אני מקבלת אותו כמו שהוא עכשיו. זאת, מכיוון שאני יודעת שיש לו פוטנציאל לגדול ממה שהוא עובר, ומאמינה שיש לו סיכוי להצליח אם לא אפריע. אני מאמינה שיש לו את היכולת להתפתח למלוא הפוטנציאל שלו, גם אם כרגע אנחנו לא יודעים איך זה יקרה.

למה כדאי לנו לפתח חמלה

חמלה מאפשרת לנו לחיות באופן יותר רך ונעים גם לגבי עצמנו וגם לגבי מי שסביבנו. חמלה משחררת מתח מהחיים, היא קרובה לצניעות, נשענת על נפרדות, מביאה איתה יחסים ומבט בגובה העיניים. החמלה מאפשרת לנו ולאנשים שסביבנו לממש את הפוטנציאל שלהם, לצמוח ולהתפתח כמה שמתאים במינימום סבל האפשרי לאדם מסוים ברגע מסוים.

החמלה משפרת את התקשורת שלנו עם העולם, היא מאפשרת לנו להיות יותר מחוברים למציאות ולחיות באופן שיותר נכון לנו. החמלה עוזרת לנו לייצר את המקום שמתאים לנו לחיות בו. חמלה ככלל עושה את החיים יותר נעימים ויעילים. מניסיוני, החמלה מאפשרת לנו להפסיק לחוות סבל ותחת זאת לחוות קושי ואתגר, שהם נוחים יותר.

תרגיל בחמלה:
בחרו מישהו קרוב לכם אבל לא קרוב מדי, מישהו שאתם רואים אותו סובל, ובִדקו:
1. האם אתם סומכים על הפוטנציאל שלו לגדול מהסבל?
2. האם אתם יכולים לא להתערב ולא להפריע לו להתפתח מהסבל הזה?
3. האם אתם מסכימים לקבל את העובדה שאינכם יודעים למה הוא סובל, ומה ההתפתחות שהוא יכול להפיק מהסבל?
4. האם אתם נפרדים ממנו או מזדהים איתו?
5. האם אתם יכולים להיות איתו באמפתיה כשהוא בתוך הסבל שלו מבלי להתערב?

כאשר אתם עונים בחיוב על כל השאלות הללו, תוכלו להיות כעת בחמלה במחיצת האדם שבחרתם. כאמור, מצב החמלה שלנו עוזר לאדם שמולנו לעשות את ההתפתחות שלו.

מה שמותר ואפשרי לנו במצב של חמלה וגם יעזור לאחר זוהי ההכלה. הכלה באה מהמושג מְכָל. לכל אדם יש מכל שנועד לרגשות. הרגשות שלנו ממלאים את המכל שלנו וכשהוא מספיק גדול נוכל להתפתח ולרפא כאבים בנפש שלנו.

בעיקרון, אנחנו יכולים להכיל גם את האחר. הכלה של האחר היא הסכמה להרגיש חלק ממה שהוא מרגיש ולהשתמש לשם כך במכל שלנו. הכלה עוזרת לאחר להכיל את עצמו ולעשות את ההתפתחות שלו.

ההכלה מאפשרת לנו להיות עם האחר בלי להתערב בתהליך שלו ולכן בלי להפריע לו להתפתח.

חשוב לנו להבין, לזכור ולהסכים שההכלה היא סופית, כלומר לעשות זאת רק במידת היכולת שלנו להיות כרגע בהכלה.
כשאנו מתרגלים הכלה, גדֵלה היכולת שלנו להכיל גם את עצמנו וגם אחרים.
הכלה היא דרך לעזור לאדם בסבל בלי להפריע ועם זאת להרגיש שאנו תורמים לו.

דוגמה, כשהילד שלנו מקבל מכה, אם ניתן לו לחוות אותה ונכיל אותו, יתאפשר לו לפתח הבנה מדוע קיבל את המכה ומה עליו לעשות כדי שזה לא יקרה שוב ובכך למנוע סבל עתידי. כך מתפתחת בילד גם חסינות לגבי עצמו. אם נתערב וננסה לפתור או להעלים את הכאב שלו, סביר שזה יקרה שוב והוא יזדקק לנו גם הפעם הבאה כדי להתגבר על המכה.

תרגול חמלה
כדי להגיע להיות בחמלה עלינו לבחור בכך ולתרגל חמלה שוב ושוב לנוכח כל מה שאנו פוגשים בחיינו. כל קושי של האחר שנוגע בנו הוא הזדמנות לתרגל חמלה. בדרך זו ההתקדמות עם היכולת להיות בחמלה תקרה לאט-לאט במהלך החיים. לשם כך עלינו להיות מכווני מטרה וסבלנים.

הנקודות הבאות יעזרו לנו בתרגול חמלה:

  • בכל פעם שאנחנו רואים קושי או סבל של אדם אחר, אנו יכולים לגייס את החמלה.
  • חשוב שנסמוך על האחר ונראה אותו בגובה העיניים.
  • חמש השאלות שהזכרנו קודם יעזרו לנו להיכנס למצב של חמלה.
  • בכל פעם אנו יוצרים מחדש את מצב החמלה גם אם מדובר באותו אדם.
  • ככל שהאדם קרוב אלינו יותר, כך קשה לנו יותר להיות בחמלה.
  • ככל שהאדם קרוב אלינו יותר, כך חשוב יותר – לו ולנו – שנהיה איתו בחמלה.

הגדרה של חמלה עצמית

בנוסף לחמלה לאחר ישנה גם חמלה לעצמי שנקראת “חמלה עצמית”.

הגדרת החמלה העצמית:
כשאני סובל/ת או חווה קושי, זו ההזדמנות שלי לצמוח. הסבל הוא שלי אבל הוא לא אני, אני נפרד/ת ממנו. מה שקורה לי זוהי ההזדמנות שלי לגדול במינימום סבל שאפשרי לי היום. אני מקבל/ת אותי כמו שאני עכשיו. אני יודע/ת שיש לי את הפוטנציאל לגדול ממה שאני עובר/ת ואני מאמין/נה שיש לי סיכוי להצליח להשתמש בקושי בשביל ההתפתחות שלי אם אתכוון לזה. אני מאמין/נה שיש לי הזדמנות ויכולת לממש יותר מהפוטנציאל שלי, גם אם כרגע אני לא יודע/ת איך.

תרגיל בחמלה עצמית:
1. נסו להיזכר במשהו שעשיתם ואתם מצטערים עליו.
2. נסו להיות בחמלה עם האירוע הזה ועם מי שהייתם אז.
3. זִכרו שאז ידעתם פחות ממה שאתם יודעים היום ואולי גם הייתם פחות מפותחים.
4. האם אתם מסכימים לגדול בנושא הזה כדי שבפעם הבאה שתפגשו אותו תוכלו להתנהג אחרת?
5. האם הבטחה לעצמכם שאתם מסכימים לגדול בנושא הזה עוזרת לכם להרגיש חמלה לעצמכם?

תרגול חמלה בחיים

פיתוח חמלה הוא מסע שמתחיל מהבחירה להרבות חמלה בחיינו. בהתחלה נחווה את הפער בין כמות החמלה שאנו רוצים להיות בה ובין המציאות. הפער הזה עלול לגרום לנו להרגיש לא טוב ולא נעים. חשוב להבין שפיתוח חמלה דורש זמן וצריך להיעשות בעדינות עם הנפש שלנו.
פיתוח חמלה לעצמנו יעזור לנו להתקדם עם כל מה שאנו פוגשים בחיים.

דוגמה ותרגיל לחמלה
אתם מוזמנים לקרוא את הפסקה הבאה לאט ואולי אף בקול רם. אחרי הקריאה עִצרו רגע והקשיבו למה שעולה מתוככם:
כשאני חושבת עכשיו על כל אדם, כולל אתם, הקוראים, אני מודעת לכך שאתם אנשים, שיש לכם דפוסים לא פתורים, שיש לכם עוד דרך לעבור בחיים האלה כדי להיות אנשים עוד יותר טובים ואני מקבלת אתכם בדיוק כמו שאתם. גם אני נמצאת באותו המצב. בנוסף אני יודעת שיש לכם פוטנציאל יותר גדול ממה שהצלחתם למצות עד עכשיו ואני בטוחה שיש לכם את היכולת להשתמש אפילו בחלק ממנו אם תבחרו בזה.

כך אני חווה חמלה, שמאפשרת לי לאהוב כמעט כל אדם.

למען העולם

מכיוון שאורח חיי הוא אנתרופוסופי, אני תמיד משתדלת לראות את ההשפעה של העולם עלינו וכן את ההשפעה של הצעדים הקטנים שלנו על העולם. המעבר בין הדברים שאמרתי עליהם בתחילה שהם לא חמלה ובין הדברים שאמרתי עליהם כן מייצר בעיניי שינוי תרבותי.
ככל שיותר אנשים בעולם יישמו את החמלה בחייהם, כך יהיה לכולנו עולם טוב יותר לחיות בו. אנשים שטובת העולם עומדת לנגד עיניהם, יכולים להיעזר בהבנה הזו כדי לקדם את החמלה בחייהם.

סיכום

פיתוח חמלה מייצר לנו את האפשרות לראות בכל מה שמגיע לחיים שלנו הזדמנות לצמיחה והתפתחות. יש קשר ישיר בין ההסכמה שלנו להתפתח ובין פיתוח חמלה עצמית, ויש קשר ישיר בין הקבלה שלנו את עצמנו כפי שאנחנו ובין היכולת שלנו להתפתח. מצב החמלה מאפשר לנו להתפתח מכל מה שמגיע לחיים שלנו במינימום סבל.

לפי הבודהיזם, התערבות בשיעורים של אחרים וניסיון לחסוך להם סבל, מפריעים להתפתחות שלהם ויגרמו להם יותר סבל, בעיניי זה אפילו סוג של בגידה. החמלה עוזרת לנו להפסיק להפריע לאחרים לעשות את השיעורים שלהם.
החמלה עוזרת לנו לפתח את הנוכחות שלנו בחיים ומחזקת את המרכז שלנו. היא משחררת אותנו לחיות בחופש מהשיעורים של אחרים ולהיות יותר נאמנים לעצמנו. תוך כדי תרגול החמלה גדלה גם יכולת ההכלה שלנו.
הדעת נותנת שככל שנפתח את החמלה שלנו, כך ילך אתגר החמלה ויגדל. זו הדרך שבה נוצר תהליך התפתחות אינסופי, שבו גם אנחנו גדלים וגם החיים שלנו משתפרים.

דוגמה לחמלה ברמה גבוהה מאוד ראיתי אצל אחד המורים שלי, איאן רייס. הוא טיפל באסירי עולם בבתי כלא, רוצחים סדרתיים, בדרך של ישיבה מולם ושליחת אהבה אליהם. איאן הוא הדוגמה שלי עד לאן יכולה להגיע חמלה.

להיות אדם עם חמלה מקדם את רמת האנושיות שלנו בשבילנו ובשביל כל מי שסביבנו.

מזמינה אתכם לתרגל חמלה בכל אירוע שמגיע לחיים שלכם. יהיה לכם קל יותר לעשות זאת, אם תחשבו שתרגול חמלה יעזור לכם בפעם הבאה שתחושו קושי, וגם כשתצליחו להיות בחמלה עם עצמכם. מוזמנים להשתמש בחמלה כדי לנקות מהחיים שלכם את מה שמיותר.

לפעמים נדמה לנו שהחושך סביבנו גדול מכדי לתרגל חמלה, ברגעים כאלה אפשר לנקות את החושך מתוכנו ואז יהיה קל יותר לתרגל חמלה. מידע על חושך ואור וכיצד לנקות את החושך ניתן למצוא במאמר “חושך ואור, היכרות וכלים מעשיים”.

2 תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאמרים נוספים

זרימת האהבה בזוגיות

כולנו זקוקים לאהבה. אהבה היא צורך בסיסי עמוק וחשוב שהרבה מאיכות החיים שלנו תלויה בו. לא במפתיע, כששניים מחליטים להפוך לזוג, הם מבקשים שתשרור אהבה בזוגיות שלהם. בתחילת הזוגיות, דבר זה נראה ברור מאליו, אך למרבה הצער זוגות רבים לא מצליחים לשמר בזוגיות שלהם את האהבה הנכספת לאורך זמן.

להמשך קריאה »

לשנות את הקיבעון – מאמר בגלובס

המאמר “לשנות את הקיבעון” נכתב לבקשת העיתון “גלובס”, והוא מבקש לענות על שאלה שרבים שואלים: “כיצד ייתכן שאחד מבני הזוג משתנה והשינוי לא מופיע בזוגיות?”
במאמר הקוראים פוגשים את הישות הזוגית, שהשפעתה על הנעה של שינוי בזוגיות הינה מרכזית, ובו אני מתווה דרך לעזור לה בכך.

להמשך קריאה »

ניהול הצרכים הבסיסיים שלנו

על פי רוב התרבות שלנו אינה מכבדת ואף אינה מכירה בצרכים הבסיסיים שלנו ובכך היא מאיימת על בריאותנו הפיזית והנפשית. מה הם הצרכים הבסיסיים, במה חשיבותם וכיצד לנהל אותם כך שיוכלו לתמוך בנו? תשובות לשאלות הללו יש במאמר “ניהול הצרכים הבסיסיים שלנו,” שבו אני מחברת בין הצרכים הבסיסיים ובין זוגיות, תקשורת, שמירה על מערך האנרגיה שלנו ועוד.

להמשך קריאה »

חזון הזוגיות בתקופתנו והשיטה “זוגיות הרמונית”

הדורות הקודמים הסתפקו בחיי הישרדות. לרוב ההורים שלנו די היה בגג מעל הראש ואוכל על השולחן; ללדת ילדים ולקוות שיגדלו ויהיו בעלי מקצוע מכניס היה החזון. כיום, לרובנו זה כבר לא מספיק. אנחנו רוצים להיות מי שאנחנו, ליצור דברים חדשים, חברות, שותפות ו…אינטימיות. המטרות של הדור הנוכחי השתנו, אבל הדרך, השיטה, המודל של הזוגיות – לא השתנו…

להמשך קריאה »

האם ברצונך להתנתק מהחשבון?

דילוג לתוכן